Liefde via de kiosk

Krantenkiosk in Leiden, 1951 (foto Nationaal Archief).

In veel oude liefdesadvertenties op Liefde van Toen speelt de kiosk een belangrijke rol. Tegenwoordig is hij helemaal uit het straatbeeld verdwenen, maar lange tijd waren er heel veel van die piepkleine winkeltjes (in feite was het een grote kast) waar je onder andere kranten en tijdschriften kon kopen. Het waren ook populaire plaatsen om met een ander af te spreken. Maar de kiosken hadden nog een andere functie: je kon er brieven brengen en ophalen buiten de reguliere posterijen om. Het was een circuit dat zich prima leende voor geliefden die contact wilden houden in een tijd zonder e-mail of Whatsapp.

Nieuws van den Dag, 2-11-1886 (via www.delpher.nl)

Hoe ging dat? Je deed je brief in een envelop en schreef er een woord- of cijfercombinatie op (hierboven: ‘Letters P.P.’, maar het kon ook ‘Lentebloempje’ zijn of een andere term), waarna je een advertentie plaatste met de mededeling dat iemand hem bij een bepaalde kiosk (hier: Koningsplein in Amsterdam) kon afhalen. Daar moest diegene natuurlijk wel even het afgesproken codewoord noemen. Zo konden de posterijen dus mooi worden omzeild. Handig als je aan het begin van een verhouding niet meteen je huisadres wilde prijsgeven. Ook handig als je wilde voorkomen dat je minna(a)r(es) brieven ging sturen naar het adres waar je nog met je partner woonde.

Mooie filmbeelden van de kiosk op het Leidseplein in Amsterdam, 1920.

Natuurlijk ging het niet altijd goed. In de advertentie hierboven werden twee brieven niet opgehaald. Soms werd een aangekondigde brief niet door de geadresseerde aangetroffen. Een bron van frustratie, want er moest weer een advertentie worden geplaatst met de vraag wat er aan de hand was. En vaak moest er een nieuwe brief worden geschreven. Er gingen hoe dan ook vele dagen voorbij.

Het brengen en afhalen van liefdesbrieven gebeurde ook via het postkantoor. Daar heette het ‘poste restante’. Die dienst is inmiddels opgeheven. Geheime berichten naar je geheime liefde verstuur je nu per e-mail of Whatsapp. Jammer eigenlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s